2020, május 30. szombat
Főbb hírek

Reklám

Hetvenöt éves a Budapest-Varsó légi járat

Hetvenöt éves a Budapest-Varsó légi járat

Hetvenöt 75 éve, 1938. július 1-jén indult el a Budapestet és Varsót összekötő első hivatalos repülőjárat, amelyet a lengyel LOT és a magyar Malért (Magyar Légiforgalmi Rt.) üzemeltetett közösen. A magyar és a lengyel főváros közötti első hivatalos kereskedelmi járat új fejezetet nyitott a közép-európai légiközlekedés fejlődésében. Az évforduló alkalmából a Varsóba induló utasokat és a LOT repülőgépének személyzetét különleges tortával és emléklappal lepte meg hétfőn a Budapest Airport.Az idén 84 éves lengyel légitársaság gépei eddig összesen 3,8 millió utast szállítottak Varsó és Budapest között – tájékoztatta a Budapest Airport Zrt. az MTI-t.
A járat fennállása óta számos géptípus megfordult Budapesten, amelyeket a LOT üzemeltetett. A korai időszakban DC-2, Lockheed L14H Super Electra, Lisunow Li-2 gépek közlekedtek, őket követte az Iljusin Il-14 és Il-18, a sugárhajtású típusok közül először a Tupoljev Tu-134 és Tu-134A, később a gazdaságosabb típusok, mint az ATR-72, Boeing B-737 következtek, valamint a jelenleg használt Embraer ERJ-170 és 175 repülőgépek. Idén januárban a LOT több alkalommal is legújabb beszerzésével, a hosszú távú járatokra tervezett Boeing 787 Dreamlinerrel érkezett Budapestre.

Forrás: MTI

 

Hozzászólok a cikkhez

Az e-mail címet sehol sem publikáljuk.A kötelezően kitöltendő mezők jelölése *

*


hét + 5 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Görgetés az oldal tetejére